Kundservice

Telefon: 0140-692 00

E-post: info@tranasenergi.se

Öppettider

Måndag till torsdag:
08.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredagar:
08.00-12.00 och 13.00-15.00

Vi framtidssäkrar elnätet

5 juni, 2018

Fördelningsstationen på Smedjeholmen
Fördelningsstationen utanför Smedjeholmen kommer att flyttas till Stora Lund under 2018/2019.

Vem vill bo eller jobba utan tillgång till el och värme? Även fiberuppkopplingen skulle nog vara svår för många att avstå. I Tranås är det vi på Tranås Energi som ser till att leveransen fungerar som den ska, och vi förbereder för framtiden.

Tranås Energi äger elnätet i Tranås tätort och i delar av Ydre, värmer ca 70 % av hushållen här med fjärrvärme från vårt kraftvärmeverk och i nästan hela området och på en stor del av landsbygden i kommunen finns dessutom möjlighet till uppkoppling via fibernätet TRAMAN.

– Vi tror på Tranås tillväxt. Ett exempel på det är kraftvärmeverket som byggdes för några år sedan och som har kapacitet att värma hela Tranås, även när staden växer, säger Niklas Johansson som är vd på Tranås Energi.

När det planeras för ett nytt bostadsområde eller andra nybyggnationer är vi med från start för att samförlägga el, fiber och fjärrvärme med vatten och avlopp så långt det är möjligt. Sedan några år finns också satsningar på laddinfrastruktur med i tankarna, då efterfrågan på att kunna ladda sitt elfordon blir allt större.

Med säker elleverans kan Tranås växa

Bredvid vårt kontor på Smedjeholmen står en av våra fem fördelningsstationer. Här omvandlas 40 kilovoltsel till högspänning på 10 kV, innan den går vidare till någon av nätstationerna för att bli till lågspänning och levereras till elnätskundernas eluttag.

Av flera anledningar har det nu blivit dags att flytta stationen från Smedjeholmen och under 2018-2019 bygger Tranås Energi en ny fördelningsstation i Stora Lund, i närheten av Bredstorpsbanan. Flytten dit kommer att förstärka elnätet och skapa möjligheter för Tranås att växa söderut.

Med den nya stationen på plats kommer elen i nätet att matas med redundans i en slinga runt Tranås. Det innebär att elförsörjningen blir säkrare, om det skulle bli ett avbrott någonstans kan elen skickas från ett annat håll. Flytten görs också av miljömässiga skäl, då det i den nuvarande stationen på Smedjeholmen finns oljefyllda transformatorer och miljökraven har förändrats sedan 70-talet då stationen byggdes.

– Om vi idag skulle söka tillstånd för att placera den här typen av utrustning så nära Svartån skulle vi förmodligen inte få det, och vi vill ta bort den risk den faktiskt utgör, säger Niklas Johansson.

I Stora Lund kommer moderna transformatorer utan olja att användas. Förberedelserna på plats har redan startat och själva bygget av stationen kommer igång till hösten, med planerad driftsättning under 2019.