Kundservice

Logga in på Mina sidor

Telefon: 0140-692 00

E-post: info@tranasenergi.se

Öppettider

Måndag till torsdag:
09.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredagar:
09.00-12.00 och 13.00-15.00

Så påverkar fibern husets värde

9 september, 2019


Bor du på landet och står inför valet att beställa fiberanslutning? Troligen får du igen anslutningskostnaden flerfaldigt vid en husförsäljning, så även om du idag inte känner ett behov av fiber är det klokt att förbereda för framtiden.

Vi ställde några frågor till Eddie Downie, som är fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Tranås, angående hur en fiberanslutning påverkar fastighetens värde. Så här svarar han.

– Fiber påverkar såklart husets värde positivt. Vid försäljningar av hus så är uteslutet fiberfrågan en av de frågor som ställs först. Köpare/spekulanter förväntar sig idag att fiber finns då den digitala utvecklingen går i rasande takt.

Är det möjligt att dra av för anslutningen som en förbättringsåtgärd och hur fungerar det?

– Anslutningen för fiber är möjlig att dra av som en grundförbättring när du deklarerar en försäljning av din fastighet. För en så kallad grundförbättring får du göra avdrag med hela utgiften.

Vad rekommenderar du den som bor på landsbygden och står inför valet att ansluta till fiber eller ej?

– Till dig som funderar på att ansluta fiber till din fastighet är mitt råd att göra det. Efterfrågan för fastigheter på landsbygden är idag väldigt stor oavsett om du bor på 50 eller 200 kvadratmeter.

Anslutningskostnad på landsbygden

Inom Tranås Energis pågående projekt Fiber till byn är anslutningskostnaden subventionerad då vi fått stöd av Länsstyrelsen. Istället för den faktiska anslutningskostnaden, som i snitt ligger på 120 000 kr, betalar du 20 000 kr. Då ingår allt utom nedgrävning av slangen på den egna tomten. Vid senare anslutning står kunden själv för den faktiska kostnaden.


Läs mer om Fiber till byn

Beställ anslutning inom projektet Fiber till byn