Kundservice

Logga in på Mina sidor

Telefon: 0140-692 00

E-post: info@tranasenergi.se

Öppettider

Måndag till torsdag:
09.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredagar:
09.00-12.00 och 13.00-15.00

Frågor och svar

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får om fibernätet TRAMAN. Klicka på frågan för att läsa svaret.

Priser och abonnemang

Vad kostar det att ansluta sig?

Du hittar våra nuvarande anslutningsavgifter på sidan Drift- och anslutningsavgifter.

När anslutningen är klar och du börjat använda nätet betalar du fortsättningsvis en driftavgift till Tranås Energi, som faktureras månadsvis. Driftavgiften använder vi till underhåll av nätet.

Tjänsterna (bredband, tv och/eller telefoni) betalar du för direkt till tjänsteleverantören. Tjänster via fiber är prisvärda och ofta tjänar du in anslutningskostnaden på några år.

Jag avsluta mitt abonnemang, hur gör jag?

Om du vill avsluta dina tjänster i fibernätet TRAMAN meddelar du tjänsteleverantören detta. De avslutar ditt abonnemang och meddelar oss att din fiber ska vara passiv. Tänk på att du kan ha uppsägningstid hos tjänsteleverantören.

Vill du börja använda din fiberanslutning igen kontaktar du bara en tjänsteleverantör och gör en beställning. Leverantören meddelar då oss att din fiber ska aktiveras.

Jag ska flytta, hur gör jag då?

Om du ska flytta säger du upp dina abonnemang (internet, tv och/eller telefoni) hos tjänsteleverantören. De meddelar sedan oss att din anslutning ska vara passiv.

Hur beställer jag bredband?

Tranås Energi erbjuder inga tjänster (som bredband, tv och telefoni) i nätet, det gör istället våra tjänsteleverantörerna. Kontakta respektive leverantör för mer information om priser och beställning.

Läs mer om tjänsteleverantörerna i TRAMAN

Beställning och anslutning

Hur går det till att ansluta sig?

Här kan du läsa mer om hur det går till att ansluta sig till fibernätet TRAMAN.

Bor du i ett område som redan är anslutet och vill ansluta din villa behöver vi titta på möjligheterna för just ditt hus och processen ser då lite annorlunda ut. Gör en intresseanmälan så kan vi berätta mer.

Teknik och inkoppling

Hur aktiverar jag anslutningen?

När vi svetsat klart fibern får du en en konverter, en strömadapter till konvertern och en gul skarvsladd av oss. Konvertern ska sättas på väggen bredvid fiberlådan, där din fiberkabel kommer in i huset, och den gula sladden kopplar samman dessa. Det är denna utrustning som vi på Tranås Energi ansvarar för. Den utrustning som du sedan kopplar till konvertern, för att få tillgång till internet, tv och/eller telefoni, ansvarar du eller din tjänsteleverantör för.

Gör så här:

1. På kortsidan av konvertern står det LFP över en liten on/off-brytare. Sätt denna på off, så kommer LNK-lampan bredvid att lysa när du kopplat in konvertern rätt.

2. Häng upp konvertern bredvid fiberlådan, liggande eller stående spelar ingen roll. Tänk på att konvertern måste sitta tillräckligt nära lådan så att den gula skarvsladden räcker emellan och att det finns ett eluttag tillräckligt nära för att strömadaptern ska räcka dit.

3. Plocka bort de svarta pluggarna på de blå ändarna på skarvsladden. Plocka bort det svarta skyddet på konvertern och de blå skydden på fiberlådan.

4. Koppla ena änden av skarvsladden till konvertern och den andra till fiberlådan. Om du tittar på de blå ändarna på skarvsladden ser du ett litet spår som visar hur de ska sättas i uttagen.

5. Koppla strömadaptern till konvertern och sätt den i eluttaget. Nu ska lampan vid LNK på konvertern lysa. Gör den inte det byter du bara plats på de två skarvsladdsändarna i konvertern.

Nu är installationen av din fiberutrustning klar och du kan ansluta den utrustning du beställt av din tjänsteleverantör (AllTele, Junet eller VÖKBY) till nätverksuttaget på konvertern.

Hur ser anslutningen ut inne i huset?

Den tunna fiberkabeln kommer in i huset genom ett borrat hål i väggen. Inne i rummet går kabeln in i en så kallad fiberlåda som du eller vi monterat på väggen. Från fiberlådan går sedan en skarvsladd till konvertern, som omvandlar ljuset till en digital signal. Fiberlådan och konvertern är den utrustning som vi på Tranås Energi ansvarar för. Till konvertern kopplar du sedan den utrustning du får från tjänsteleverantören för att kunna använda bredband, tv och/eller telefoni.