Kundservice

Logga in på Mina sidor

Telefon: 0140-692 00

E-post: info@tranasenergi.se

Öppettider

Måndag till torsdag:
09.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredagar:
09.00-12.00 och 13.00-15.00

Förberedd för strömavbrott

Det är inte ofta vi drabbas av långa strömavbrott i vårt elnät, men det kan trots allt inträffa. Här kan du läsa mer om vad du kan göra för att vara förberedd, att samla de viktigaste sakerna i en lättillgänglig ”krislåda” är en bra idé!

Information

Om du bor inom Tranås Energi Elnäts nätområde hittar du information om aktuella elavbrott här på vår hemsida. Du kan också anmäla ditt mobilnummer till vår sms-tjänst för avbrottsinformation.

Se aktuell driftinformation

Vid större elavbrott informerar kommunen, räddningstjänsten och elnätsföretagen om läget och hur drabbade kan få hjälp via Sveriges Radio P4. Därför är det bra att ha en batteridriven radio och extra batterier till hands. Du kan också lyssna på bilradion, men tänk på att inte köra slut på bilbatteriet.

En laddad powerbank eller laddare som kan användas i bilen kan ge extra ström till mobiler eller andra enheter. Använd mobilen sparsamt under strömavbrottet.

Ljus och värme

Ha ficklampor och reservbatterier, stearin- och värmeljus, tändstickor och kanske även en olje- eller fotogenlampa hemma. Placera dem där du lätt hittar dem även när det är mörkt.
Stearin- och värmeljus ger även värme, men se upp med brandfaran och släck alltid ljusen innan du ska sova.

Om husets ventilationssystem drivs av el är det bra att vädra då och då. Det är speciellt viktigt om du använder levande ljus, spritkök eller öppen spis. Att vädra rejält under korta stunder är bättre än lite under längre stunder.

Stäng dörrarna och vistas i samma rum om det är kallt ute, så bevarar ni värmen längre. Använd filtar och varma kläder för att hålla värmen.

Vatten och mat

Har du kommunalt vatten håller trycket i några timmar även utan el, men om det ser ut att bli ett långvarigt avbrott är det bra att fylla upp flaskor och grytor med ett par liter vatten per familjemedlem. Glöm inte husdjuren.

Har du egen brunn försvinner vattnet direkt, så försök vara förberedd på annat sätt. Du kan ha några PET-flaskor med vatten liggande i frysen och om du vet att det är kraftigt oväder på gång kan du fylla dunkar med vatten i förväg. Tinad snö eller regnvatten kan användas för att spola i toaletten. Våtservetter är också bra att ha i “krislådan”.

Försök att alltid ha ett litet förråd med mat som klarar sig i rumstemperatur och antingen inte behöver tillagas alls, eller enkelt kan värmas på exempelvis spritkök. Det kan vara knäckebröd, mjukost på tub, konserver, färdigkokta linser i tetrapack, blåbärssoppa i tetrapack, energibars m.m.

Medan du väntar

Att ha något kul att göra är kanske inte nödvändigt, men nog kan det bli långtråkigt efter ett tag utan el. En kortlek eller annat sällskapsspel passar därför också bra i ”krislådan”. Passa på att bjuda in grannarna eller någon som är ensam, så blir det ännu trevligare!

När strömmen väl kommer tillbaka kan elnätet utsättas för överbelastning när alla slår på sina saker samtidigt, så sätt därför på några apparater i taget.


Läs mer: Energimyndighetens rekommendationer vid strömavbrott

Läs mer: MSBs informationssajt dinsakerhet.se