Kundservice

Logga in på Mina sidor

Telefon: 0140-692 00

E-post: info@tranasenergi.se

Öppettider

Måndag till torsdag:
09.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredagar:
09.00-12.00 och 13.00-15.00

Förnybar el

Förnybar el, fossilfri el, grön el – vad betyder alla benämningar egentligen? Här reder vi ut begreppen!

Förnybar el – Förnybar el är el som producerats genom förnybara källor som vattenkraft, vindkraft, solceller eller med biobränsle.

Fossilfri el – Fossilfri el är el som producerats utan användning av fossila bränslen. Exempelvis är vattenkraft både förnybart och fossilfritt medan kärnkraft är fossilfritt, men inte förnybart.

Bra Miljöval – Bra Miljöval är naturskyddsföreningens märkning. De har väldigt högt ställda krav, här kan du läsa mer om vad Bra Miljöval innebär.

Grön el – ”Grön el” är ett vanligt begrepp hos elbolag som vill säga att de har en miljövänlig produkt. Det finns dock ingen definition eller krav som säger vad elen måste bestå av för att få kallas ”grön”, den kan alltså innehålla 100 % förnybar el likaväl som 10 % förnybar el. Eller 100 % kärnkraft, om elbolaget anser att det är ett grönt alternativ. Samma sak gäller begrepp som ”ren el” eller ”miljövänlig el”.

Vi säger därför inte att vi har grön el, även fast vår el är förnybar. Grönt är en färg.

Alltid förnybar el hos Tranås Energi

Sedan 2010 kommer all el, i alla avtal, som Tranås Energi säljer från förnybara källor. Den el vi producerar själva i våra vattenkraftverk i Olstorp, Forsnäs och Visskvarn samt i vårt biobränsleeldade kraftvärmeverk i Tranås kallar vi Hemmagjord el. Den är dessutom märkt med Bra Miljöval, Sveriges tuffaste miljömärkning enligt Naturskyddsföreningen.

Läs mer om vår elproduktion

Tranås Energis elmix 2018

Förnybart: 100 %
Kärnkraft: 0 %
Fossilt: 0 %

Produktionsmix såld el
Vattenkraft: 67 %
Vindkraft: 22 %
Biobränsle: 11 %
Sol: 0,04 %

Elmixens miljöbelastning
Kärnavfall g/kWh: 0,0 g
Koldioxid g/kWh: 0,0 g