Kundservice

Logga in på Mina sidor

Telefon: 0140-692 00

E-post: info@tranasenergi.se

Öppettider

Måndag till torsdag:
09.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredagar:
09.00-12.00 och 13.00-15.00

Intervju med Alice

Alicewebb
Hösten 2015 praktiserade Alice Malmberg hos oss och fick bland annat jobba med att ta fram en förstudie inför bygget av vår nya solcellsanläggning. Nedan kan du läsa intervjun vi då gjorde med henne om tiden hos oss.

Alice Malmberg är hos oss via Tekniksprånget, ett praktikprogram som har till syfte att få fler avgångselever att satsa på en karriär som ingenjör. Men valet att bli ingenjör har Alice redan gjort, för en termin på civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi på Linköpings universitet är avklarad. När hon tog ett studieuppehåll nappade hon på möjligheten att lära sig mer om energibranschen.

Varför sökte du dig hit till Tranås Energi?

– Jag visste inte så mycket om energiföretag och har själv anknytning till Tranås, så det kändes självklart att det skulle vara ett av mina val när jag sökte. Beskrivningen av företaget, en blandning av teknik och miljö, kändes kul!

Vad jobbar du med här?

– Tranås Energi har beslutat att bygga en solcellsanläggning på taket på sitt nya kraftvärmeverk. Mitt uppdrag är att göra en förstudie inför projektet och besöka entreprenörer och anläggningar som redan har solceller. Jag jobbar också lite med fjärrvärmeprojektet i Tostås samt gör lite research om möjligheter att anlägga markvärme.

Taket där solcellerna är tänkta att placeras är ca 775 kvm stort och tanken är att elen från solcellerna delvis ska täcka vårt kraftvärmeverks egen elanvändning. Det finns mycket att tänka på när en förstudie ska tas fram, inte bara priser och effekter.

– Solcellerna ger högre effekt ju mer vinklade de är, men samtidigt blir de tyngre eftersom de måste tyngas ned så att de inte blåser iväg. Det måste taket tåla. Jag tror att intresset för solceller kommer att öka men att tekniken fortfarande behöver utvecklas, inom säkerhet till exempel.

Alice på taket av vårt kraftvärmeverk, Tranås Energi

Alice på kraftvärmeverkets tak, där solcellerna är tänkta att placeras.

Vad tycker du om Tranås Energi som arbetsplats?

– Det är bra stämning här och jag blev förvånad över hur fria händer jag fick, det känns bra! Besöken har varit väldigt roliga, jag har bland annat varit och tittat på MegaWattparken i Västerås. Sen har det varit kul att få se andra delar av företaget, som vattenkraftproduktionen, också. Jag blev förvånad över hur mycket man kan göra för miljön, med fiskvägar inom vattenkraften och lokalt biobränsle till fjärrvärmen till exempel. Tranås Energi lever upp till vad de säger om att värna om miljön.

Alice kommer att vara kvar hos oss till mitten av december, sedan ska hon fortsätta plugga.

– Jag valde en ingenjörsutbildning för att få möjlighet att välja mellan olika branscher. Det är kul att ha fått en insikt i energibranschen, jag visste inte så mycket innan och nu vet jag att det finns så många olika arbetsområden.

Hon ser det som en fördel att ha läst ett tag innan praktiken och tycker det har varit kul att komma ut och jobba.

– Jag har utvecklats och lärt mig mycket, fått ta många egna initiativ och tänka ett steg längre många gånger. En skillnad jämfört med skolan där man endast gör det man fått i uppgift att göra.