Kundservice

Logga in på Mina sidor

Telefon: 0140-692 00

E-post: info@tranasenergi.se

Öppettider

Måndag till torsdag:
09.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredagar:
09.00-12.00 och 13.00-15.00

5 enkla hösttips

Här kommer några tips på hur du energirustar hemmet inför hösten!

När vi håller oss mer inomhus och det bli kallare och mörkare går det går åt mer el hemma, och visst finns det roligare saker att lägga pengar på än elräkningar. Här har vi samlat några enkla åtgärder för att plocka bort onödiga kilowattimmar från fakturan.

1. Kolla tätningslisterna

Spara energi tätningslist
Tätningslisterna runt fönster och dörrar blir platta och utslitna efter en tid och kan behöva bytas. Det är superenkelt och en av de prisvärdaste energibesparingsåtgärderna du kan göra hemma.

2. Torka tvätten ute

Spara energi - torka tvätten ute
Du sparar ca 6 kr per tvätt på att låta torktumlaren vila, så passa på att torka tvätten ute när vädret tillåter. Har du egen tvättstuga kanske du kan klura ut en smart upphängningsanordning för torkning under vintern.

3. Frosta av

Spara energi frosta av frysen
En frys full med frost och is är en riktig energislukare. Under sommaren bildas det som mest frost i frysen, så nu passar det bra att frosta av.

Dammsuga samtidigt bakom kyl och frys, är det riktigt dammigt där bakom kan det minska effektiviteten med 20 %, och kolla att temperaturinställningarna är rätt. Livsmedelsverket rekommenderar -18 grader för frys och 4-5 grader för kylskåp. Titta också så att inte gummilisterna blivit dåliga och släpper ut kylan.

4. Rätt belysning

Spara energi belysning
Kvällarna blir mörkare och du är kanske sugen på att lysa upp lite hemma. Välj energieffektiva lampor när du ändå ska köpa nya, LED är ett bra val som är dyrare i inköp men håller mycket längre och drar mindre energi än dina gamla glödlampor.

5. Rensa ut

Klader
Inför skolstarten behövs det ofta investeras i nya prylar och kanske passar du samtidigt på att rensa ut sådant som inte används längre. Att köpa och sälja begagnat sparar både naturresurser och är snällt mot plånboken.

På Facebook finns mängder med lokala loppissidor, både för kläder och annat. I Tranås finns t ex Tranås vilda loppis och Tranås kids-loppis. Har du mycket grejer liggande kanske du kan ordna en loppis själv eller ihop med några kompisar.

Bonustips!

Om du inte redan tecknat ett elavtal är det en bra idé att göra detta. Anvisningspriset, som du får om du inte valt något av våra elavtal, är ca 20 öre dyrare per kilowattimme jämfört med ett avtal med fast pris i tre år. Vad du har för elpris står på din elräkning, där finns också alla uppgifter du behöver för att kunna teckna ett elavtal.

Läs mer om våra olika elavtal

Här hittar du fler av våra energispartips!