Kundservice

Logga in på Mina sidor

Telefon: 0140-692 00

E-post: info@tranasenergi.se

Öppettider

Måndag till torsdag:
09.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredagar:
09.00-12.00 och 13.00-15.00

Grönt vatten

För att hjälpa oss upptäcka eventuella läckage i ledningsnätet och i våra kunders värmeväxlare är vattnet som går i fjärrvärmenätet färgat grönt. Färgämnet vi tillsatt heter pyranin och är ett natriumsalt av pyrensulfonsyra med en lätt grön färg och flourescerande egenskaper.

Metoden är väletablerad och har använts av fjärrvärmeföretag sedan 1989. Färgämnet är helt ofarligt och används ofta i hygienartiklar. Det är godkänt för användning av just läcksökning av Livsmedelsverket och Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Pyranin färgar inte av sig vid duschning eller textiltvättning. Använd däremot inte grönfärgat vatten vid matlagning, som regel ska du aldrig använda varmt vatten när du lagar mat.

Om det finns en läcka kan vi spåra den med hjälp av UV-lampa i dagvattenbrunnar och vattensamlingar. Läckor i fastigheters varmvattenberedare upptäcks genom att fjärrvärmevattnet strömmar över i tappvarmvattensystemet och färgar varmvattnet lätt grönt. Läckage kan upptäckas av blotta ögat om tappvarmvatten tappas upp i t ex ett tvättställ.

En läcka i fjärrvärmenätet är ingen katastrof, men om du misstänker ett läckage kan du kontakta någon av våra servicetekniker eller vår kundservice på 0140-692 00.