Kundservice

Logga in på Mina sidor

Telefon: 0140-692 00

E-post: info@tranasenergi.se

Öppettider

Måndag till torsdag:
09.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredagar:
09.00-12.00 och 13.00-15.00

Så fungerar fibernätet TRAMAN

Enkelt förklarat kan man säga att fibernätet TRAMAN består av optofiber som överför information med hjälp av ljus, vilket innebär att den kan skickas väldigt fort. Hastigheterna ligger på över 100 Mbit/sekund. 

Tranås Energi ansvarar endast för själva fibernätet och levererar inga tjänster (t ex bredband), det gör istället tjänsteleverantören. Fibernätet TRAMAN är ett öppet nät. Det betyder att det är öppet för vilken operatör som helst att ansluta sig mot nätet och börja leverera sina tjänster, t ex bredband, tv och telefoni.

Anslutningens utrustning

Själva fibernätet läggs likt fjärrvärmenätet ned i marken. Om möjlighet finns att samförlägga fiberkabeln vid nyinstallation av el- eller fjärrvärmekanaler gör vi gärna det. Från stomnätet grävs kanaler in till de fastigheter som ska anslutas. Det är fastighetsägaren själv som ansvarar för grävningen på den egna tomten.

När fibern dragits in till huset kopplas den till en konverter, som sitter på väggen där fibern dras in. Konvertern omvandlar fiberljuset till elektrisk signal. Hit ansvarar Tranås Energi för din utrustning, för övrig utrustning ansvarar du eller den tjänsteleverantör du väljer.

Konvertern kopplas till en switch/router, en slags växel, som kopplar ihop/ansluter olika enheter/funktioner. Vill ni ha bredband, tv eller telefoni via fibern kopplar du upp enheterna via denna.

teknikinne