Kundservice

Logga in på Mina sidor

Telefon: 0140-692 00

E-post: info@tranasenergi.se

Öppettider

Måndag till torsdag:
09.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredagar:
09.00-12.00 och 13.00-15.00

Fibernätet TRAMANs fördelar

En anslutning till fibernätet TRAMAN är ett kostnadseffektivt system som ger dig med verksamhet i en liten stad precis samma kommunikationsmöjligheter som i en stor.

För många av våra företagskunder är anslutningen till TRAMAN en förutsättning för att verksamheten överhuvudtaget ska fungera. Kassasystem, bokningscentraler, ordermottagningar och övervakning är bara några exempel på hur nätet används. Livslängden på fiberkabeln är över 50 år och den kan enkelt bytas ut eller uppgraderas.

Få en internetuppkoppling ni kan lita på

I dagsläget ligger hastigheten i fibernätet TRAMAN på upp till 100 Mbit/s åt båda håll, men vi förbereder för att snart kunna leverera 1000 Mbit (1 Gbit). Ni får ett driftsäkert system, en internetuppkoppling att lita på och som är oberoende av hur många som är uppkopplade samtidigt.

Spara pengar varje månad

Fiber är inte bara smidigt, det är prisvärt också! TRAMAN är ett öppet nät, vilket innebär att vilken leverantör som helst har möjlighet att ansluta sig och börja leverera sina tjänster. I de flesta fall sparar du snabbt in anslutningsavgiften.

Om ni får chans att ansluta er – ta den!

Visst kan ni ansluta er vid senare tillfälle, kostnaden blir dock ofta högre då ni får stå för hela själv. Har ni inget behov av tjänsterna i nätet just nu eller är bundna till andra leverantörer kan ni ansluta er fastighet men välja ett passivt abonnemang. Ni kan sen skaffa ett aktivt abonnemang när ni vill!

Därför är fiber bättre än alternativ teknik

Visst finns det andra alternativ än fiber, men inte med samma fördelar. ADSL är en teknik som gör det möjligt att surfa via kopparledningarna för telefoni. Med ADSL får du dock bara upp till 24 Mbit/sekund och är beroende av kopparnätet som både är väderkänsligt och troligen kommer att ha otillräcklig kapacitet inom snar framtid. Till exempel avser Telia att lägga ner sina telestationer på landsbygden de närmaste åren.

Mobilt bredband (3G/4G) har långt ifrån samma kapacitet som fiber och är förhållandevis dyrt. Även det är känsligt för väderpåverkan och kostsamt att bygga ut. En stor nackdel är att man delar på kapaciteten med andra 4G-användare i sitt närområde samt att svarstiderna blir betydligt längre än vid kommunikation via fiber. Fibernätet är faktiskt en förutsättning även för ett fungerande 4G-nät, eftersom 4G-masterna är anslutna till fiber för att slussa trafiken från 4G-nätet vidare ut på internet m.m.