Kundservice

Logga in på Mina sidor

Telefon: 0140-692 00

E-post: info@tranasenergi.se

Öppettider

Måndag till torsdag:
09.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredagar:
09.00-12.00 och 13.00-15.00

Hemmagjord el – Bra Miljöval

Tillval för miljömedvetna företag

All el vi säljer är förnybar, men vill ni göra en extra insats för miljön kan ni göra något av våra miljö-tillval när ni tecknar ert elavtal. Välj mellan inköpt el märkt Bra Miljöval eller Hemmagjord el, den el vi producerar själva.

När ni gör tillvalet Bra Miljöval får ni, precis som det låter, el märkt Bra Miljöval som vi köper in på den nordiska elmarknaden. När ni gör tillvalet Hemmagjord el får ni istället vår egenproducerade el från vår produktionen i våra vattenkraftverk i Olstorp, Forsnäs och Visskvarn utanför Österbymo samt vårt träbränsleeldade kraftvärmeverk i Tranås. Även vår Hemmagjorda el är märkt Bra Miljöval och dessutom diplomerad av Älvräddarna.

Vad innebär Bra miljöval?

Bra Miljöval är en märkning som utfärdas av Naturskyddsföreningen och finns på en mängd olika produkter. Det är den enda miljömärkningen som finns på el i Sverige. För att få denna krävs att elproducenten uppfyller de hårda miljökrav som Naturskyddsföreningen ställer. För vattenkraftproduktion gäller exempelvis att inga vattendrag får torrläggas och att ett jämt vattenflöde ska hållas.

Varje år kontrollerar Naturskyddsföreningen deras krav uppfylls. Genom att välja el märkt Bra Miljöval hjälper du till att minska efterfrågan på kärnkraft och fossilkraft samtidigt som du ökar efterfrågan på el som är förnybar och miljöanpassad.

Läs mer om vad el märkt Bra Miljöval innebär

Vad innebär Hemmagjord el?

Den el vi producerar i våra egna anläggningar kallar vi Hemmagjord el. Även denna är sedan många år märkt med Bra Miljöval och sedan 2012 dessutom diplomerad av den oberoende organisationen Älvräddarna för den optimala miljöanpassningen. Vi var det första energibolaget som fick diplomet och  kriterierna för detta är enligt Älvräddarna själva de mest heltäckande och kompromisslösa gällande vattenkraft i Sverige.


Läs mer: Våra elavtal för företag