Kundservice

Logga in på Mina sidor

Telefon: 0140-692 00

E-post: info@tranasenergi.se

Öppettider

Måndag till torsdag:
09.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredagar:
09.00-12.00 och 13.00-15.00

Fiber till byn – dags att beställa!

22 augusti, 2019

I våras gick startskottet för Tranås Energis satsning Fiber till byn, när Länsstyrelsen tilldelade projektet 15,7 miljoner i ekonomiskt stöd. Nu erbjuds ca 400 fastigheter på Tranås kommuns landsbygd anslutning till fibernätet TRAMAN.

Under 2013/2014 fick de västra delarna av landsbygden fiber. Nu är det dags för etapp två, som innefattar resterande områden i kommunen. Försäljningen är i full gång och markavtal håller på att upprättas med markägarna.

Subventionerat pris vid beställning

Den 1 september är sista beställningsdag för den som vill vara med i projektet och för att utbyggnaden sedan ska kunna genomföras krävs att beställningsunderlaget blir tillräckligt stort. Anslutningsavgiften kommer att vara 20 000 kr inkl. moms, då ingår allt utom grävningen på den egna tomten.

– Vi vill vara tydliga med att detta pris gäller vid beställning nu, eftersom de stöd vi får av Länsstyrelsen är öronmärkta för detta projekt. Vid senare anslutning kommer kunden att få stå för den faktiska kostnaden. På landsbygden ligger denna i snitt på 120 000 kr, så även om man inte anser sig ha behov av fiber i dagsläget är det bra att fundera ett extra varv, säger Anders Beckman, projektledare på Tranås Energi.

En satsning för framtiden

För de flesta ligger vanligt surfande eller tv-streaming närmast till hands när man tänker på fiberns användningsområden, men stabil internetuppkoppling kan också vara en förutsättning för att kunna studera, driva företag eller bo kvar hemma som gammal.

Bara de senaste åren har det skett en enorm utveckling i svenskarnas internetanvändande. 2009 fanns varken streamingtjänster som Netflix och Spotify, nätdoktorer eller möjlighet att storhandla via internet. Idag har vartannat hem minst en uppkopplad sak och 90 % av befolkningen använder internet dagligen.

– Ingen vet hur det ser ut om ytterligare tio år, men med en fiberanslutning är du redo för framtidens behov, säger Anders Beckman.


Läs mer om Fiber till byn

Beställ fiberanslutning inom Fiber till byn