Kundservice

Logga in på Mina sidor

Telefon: 0140-692 00

E-post: info@tranasenergi.se

Öppettider

Måndag till torsdag:
09.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredagar:
09.00-12.00 och 13.00-15.00

En dag på kraftvärmeverket

8 januari, 2019


I Tranås Energis kraftvärmeverk produceras den fjärrvärme som värmer de flesta hushåll i centrala Tranås. Varje dag året runt finns driftteknikerna på plats här för att se till att produktion och leverans fungerar som det ska.

Det är torsdag i december och en vanlig dag på kraftvärmeverket. Här jobbar de elva personer som ser till att alla 1300 fjärrvärmeanslutna fastigheter får värme och varmvatten som de ska.

Dagen på anläggningen börjar kl. 6 på morgonen då det första skiftet kommer till jobbet, larmar av, går en rond och kontrollerar om den som haft jouren under natten rapporterat någon händelse. En timme senare kommer dagpersonalen och då är det dags för morgonmöte med avstämning för dagen.

Adam Löfgren har jobbat som drifttekniker på Tranås Energi sedan februari i år och är alltså en av de nyaste på jobbet. Adam är utbildad drifttekniker inom vattenkraft, men när han flyttade från Norrland till Tranås blev det fjärrvärme istället.

– Man vet aldrig vad som kommer att hända under dagen, mina kollegor som jobbat här i 20 år är fortfarande med om nya saker och det gillar jag, säger Adam.

Optimering av anläggningen pågår hela tiden. Driftpersonalen hjälps åt med många uppgifter men har även sina egna ansvarsområden. För Adams del handlar det om systemet som matar in träflisen i pannan.


Träflisen som eldas i anläggningen består till största del av rester från skogsindustrin i närområdet men även en del sågspån och bark från sågverk. Vintertid levereras mellan 60-70 lass á 40 ton med träflis varje vecka och på varje leverans tas ett prov där fukthalten i bränslet kontrolleras innan det tippas av.

Såhär års är det full aktivitet i värmeproduktionen och några grader lägre utomhustemperatur från en dag till en annan kan göra stor skillnad på kundernas värmebehov. Vattnet som skickas ut i fjärrvärmenätet är ca 90 grader varmt och värmen regleras genom att mer vatten skickas ut i nätet när temperaturerna sjunker. Tack vare den höga ackumulatortanken finns det alltid varmvatten redo.

– Vi håller alltid koll på väderprognoserna för några dagar framöver och ställer in pannan efter hur morgondagen kommer att se ut. När allt funkar perfekt tänker kunderna inte på oss, även fast vi alltid är här, och det känns givande att jobba med något som folk behöver.

Larmet på sökaren piper och berättar att askspjället behöver kontrolleras. Adam och kollegan Sebastian går för att se vad som behöver åtgärdas innan det är dags för fikapaus.


Läs mer: Så går det till att ansluta huset till fjärrvärme