Kundservice

Telefon: 0140-692 00

E-post: info@tranasenergi.se

Öppettider

Måndag till torsdag:
08.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredagar:
08.00-12.00 och 13.00-15.00

Forsnäs vattenkraftstation

Forsnäs vattenkraftverk ligger i Ydre kommun, med utlopp till Östra lägern i början av Bulsjöån.

I nästan 100 år har Tranås Energi producerat förnybar el i Forsnäs vattenkraftstation. Här har vi sedan många år släppt fyra gånger så mycket vatten som vattendomen kräver, för att gynna den biologiska mångfalden i området.

Den el som produceras här är, precis som vår övriga elproduktion, märkt med Bra Miljöval.

Fiskväg byggs under 2018

2017 fick vi äntligen tillstånd av Mark- och Miljödomstolen att bygga den fiskväg som ska göra det möjligt för fisk och andra vattenlevande varelser att ta sig vidare från dammen ner mot Bulsjöån.

Hösten 2018 påbörjades den praktiska delen av projektet och fiskvägen som ska göra det möjligt för fisken att simma förbi anläggningen ska stå klar till årsskiftet 2018/2019.

En vall har byggts upp i kanten av dammen för att arbetet med fiskvägen ska kunna utföras i torrhet, då vi vill undvika riskerna med att ha maskiner i vattnet. På bilden nedan kan du se denna, och till höger om vallen kommer fiskvägen att byggas. En trumma under vägen leder sedan fisken till den naturliga fåran som strömmar förbi vattenkraftstationen. Även i den naturliga fåran ska en del åtgärder utföras, men det blir mindre förändringar som att flytta stenar för att göra det lättare för fisken att ta sig fram.

De åtgärder som görs kommer främst att gynnas öringen i området, men är naturligtvis positiv även för övrig biologisk mångfald.

När fiskvägen är klar blir nästa steg att byta ut turbinerna i kraftstationen mot en modern maskin som möjliggör en miljövänligare körning. I samband med detta byter vi också ut intagsgallren vid tubernas början till några som är bättre anpassade för fisken.


Nu är bygget i full gång, till höger om vallen ska själva fiskvägen anläggas.

 

Dags att byta Elavtal?

Vem som helst kan köpa sin el av oss, 100 % förnybar och till ett bra pris. Du kan bo var som helst i Sverige och det spelar ingen roll om du har stor eller liten elanvändning. 

Teckna Elavtal