Kundservice

Telefon: 0140-692 00

E-post: info@tranasenergi.se

Öppettider

Måndag till torsdag:
08.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredagar:
08.00-12.00 och 13.00-15.00

Tino bryr sig om Yxern

20 april, 2017

Tino Åberg
Vi har många kunder som precis som vi brinner för miljön. Tino Åberg är en av dem, i flera år har han kämpat för sjön Yxerns framtid och belönas nu med Naturvårdspriset av Naturskyddsföreningen i Kalmar län för sitt engagemang.

Yxern är Kalmar läns största insjö, men ganska okänd då den ligger gömd i skogen med liten bebyggelse i närheten. Tinos engagemang för sjön började då han träffade sin fru Åsa, som bodde i närheten.

– På så sätt kom jag sjön väldigt nära och kunde på nära håll följa hur sjön tappas på enorma mängder vatten så att vattennivån kan skilja på flera meter.

Anledningen till den varierande vattennivån är att det i Yxerns utlopp finns ett antal vattenkraftverk. Mängden vatten som tappas styrs av vattendomen som skrevs 1938 och denna tillåter nivåförändringar på nära tre meter.

– Sjön är kraftigt påverkad av den otidsenliga regleringen. Tillståndet har en alldeles för stor omfattning och tillståndshavarens tolkning av detta samt hur verksamheten ska bedrivas innebär att sjön kan totalskadas, faktiskt helt försvinna, berättar Tino.

I flera år har Tino nu kämpat för att sjön ska räddas. Genom bl a Facebook-gruppen Alla vi som värnar om sjön Yxern har han skapat debatt som uppmärksammats av både politiker och media. För sitt engagemang har Tino Åberg fått Vimmerby kommuns miljöpris, varit nominerad till Svenska hjältar-galan och den 23 april tog han emot Naturvårdspriset av Naturskyddsföreningen i Kalmar län.

– Det är naturligtvis både hedrande och sporrande att bli uppmärksammad för något som man verkligen brinner för. Det betyder att man får extra kraft och energi för fortsatt engagemang i frågan, säger Tino Åberg.

Tino är en av våra kunder som valt vår Hemmagjorda el, från biobränsleeldad kraftvärme och miljöanpassad vattenkraft. På så sätt kan du vara säker på var elen du betalar för produceras – och att det görs med största möjliga hänsyn till miljön.