Kundservice

Telefon: 0140-692 00

E-post: info@tranasenergi.se

Öppettider

Måndag till torsdag:
08.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredagar:
08.00-12.00 och 13.00-15.00

Eko, KRAV och förnybar el på Malma gård

11 oktober, 2017

IMG_3548
På Malma gård utanför Rydsnäs bor kusinerna Sören och Niclas Gustafsson med familjer. Här bedriver de bland annat kravmärkt och ekologisk nötköttsproduktion med allt vad det innebär.

Gården är totalt på 850 hektar, varav 600 hektar är skog med skogsbruk som är certifierat enligt både FSC- och PEFC-standard. Det innebär att man anpassar skogsbruket efter särskilda regler gällande exempelvis miljöhänsyn. Här finns flera nyckelbiotoper, det vill säga områden med mycket höga naturvärden som ofta är hem för hotade arter.

Malma har funnits i släkten sedan 1933, men är en av de äldsta gårdarna i socknen men mycket äldre anor än så. Den förekommer i skrifter från 1300-talet men har troligen rötter ända tillbaka på 800-900-talet. På 90-talet tog kusinerna Niclas och Sören över gården från sina föräldrar och flyttade in med sina familjer på var sin våning i det stora ljusgula huset.

malma_kor
Korna på gården är av raserna simmental och black angus, en bra kombination för köttproduktion. Djurhållningen är KRAV-certifierad och ekologisk, vilket till exempel innebär att djuren går i lösdrift året runt och på bete under betesperioden.

– Skälen till att vi bedriver ekologisk produktion är dels ekonomiska men naturligtvis också miljömässiga, säger Sören.

De berättar att det händer mycket i branschen och att jordbruket utvecklas hela tiden, med hjälpmedel som är alltmer datoriserade.

– Det bästa med jobbet är att det är så omväxlande. Du är inte bara bonde utan behöver samtidigt vara snickare, målare och företagsledare. På markerna finns 50 fastigheter som behöver ses om, det blir till att måla fem om året, säger Niclas.

Det märks att det är två driftiga kusiner. Det finns framtidsplaner på både solpaneler på en av gårdens ladugårdar för egen elproduktion och en flispanna som skulle kunna stå för uppvärmningen av gårdens varma utrymmen och torkning av spannmålet. Flisen skulle dessutom kunna tas från de egna markerna.

– Tanken bakom är att bli mer självförsörjande i framtiden. Dessutom finns fördelar med att minska vår energi- och dieselförbrukning med tanke på vår KRAV-certifiering, säger Niclas.

Malma gård ligger med ca en mils avstånd till både Tranås Energis vattenkraftstationer i Olstorp och Forsnäs och närheten till dessa är något som spelat in i valet av elleverantör.

– Anledningen till att vi valt Tranås Energi som elleverantör är dels ett bra pris, men mycket tack vare att det är ett lokalt företag och insatserna de gör för den biologiska mångfalden i området, säger Niclas och Sören Gustafsson.