Kundservice

Telefon: 0140-692 00

E-post: info@tranasenergi.se

Öppettider

Måndag till torsdag:
08.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredagar:
08.00-12.00 och 13.00-15.00

Aktuellt på elmarknaden

15 december, 2017

Aktuellt på elmarknaden
Vad styr elmarknaden och hur ser prognosen för de kommande månaderna ut? Det berättade Per Gustavsson från Axpo Sverige mer om under lunchträffen med våra företagskunder i torsdags.

Det händer mycket på elmarknaden just nu. Den förnybara elproduktionen är på frammarsch med teknologi som utvecklas i en rasande fart.

– Utvecklingskurvan är svår att förutse. Teknologin kommer att förändra mycket på energimarknaden de kommande 5-10 åren, säger Per Gustavsson.

Som exempel nämner Per solkraft, som idag motsvarar 1 % av världens installerade effekt. Det låter lite, men det är en dubblering på tre år och om man utgår från en exponentiell utveckling tror man att siffran år 2034 kommer att vara 83 %.

Ett annat område där det händer mycket är utvecklingen av batterier som tas fram för att kunna användas som reglerkraft, det vill säga laddas när energiproduktionen, i form av exempelvis vindkraft, är god för att sedan utnyttjas när produktionen är sämre.

Ett exempel på detta är världens största batteripark, som Tesla under hösten byggt på rekordtid. Innan projektstart meddelade företagets grundare Elon Musk att bygget skulle bli klart på 100 dagar, om inte skulle Tesla bekosta hela projektet själva. Den 1 december invigdes anläggningen i Australien, med 40 dagars marginal.

Aktuellt på elmarknaden

Just nu råder god tillgång på vatten i norden. Detta leder vanligtvis till låga elpriser på den gemensamma elbörsen NordPool, men de höga bränslepriserna drar upp både de rörliga och fasta elpriserna vilket gör att dessa ligger på ungefär samma nivå som den här tiden förra året.

Per Gustavsson tycker ändå att det är en bra tid att binda hela eller delar av sitt elpris då framtiden kommer att bjuda på ostadiga elpriser som följd av den växande förnybara elproduktionen.

Så till den viktigaste frågan, vad säger Axpos prognos om julvädret?

– Julen ser ut att bli mild och blöt som en höstdag, blir Pers inte alltför positiva svar.

Men vi vet ju hur snabbt väderprognoserna kan svänga, så man vet aldrig!

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig med ditt eller företagets elavtal? Välkommen att kontakta oss!

Privatkunder
Jessica Andersson
0140-692 10, jessica.andersson@tranasenergi.se

Företagskunder
Lovisa Lennings
0140-692 20, lovisa.lennings@tranasenergi.se.

Lotta Berglund
0140-692 20, liselotte.berglund@tranasenergi.se